Personalul de specialitate din cadrul Primăria orașului Teiuș vine în sprijinul familiilor sau persoanelor singure cu venituri reduse în vederea obținerii următoarelor beneficii sociale:
1.Venitul minim garantat (ajutorul social ) se acordă în baza Legii 416/2001
2.Alocația pentru susținerea familiei
Alocația pentru susținerea familiei se acordă în baza Legii 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creștere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani, care frecventează o formă de învățământ.
3.Alocația de stat pentru copii
Alocația de stat pentru copii se acordă în baza Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificărileși completările ulterioare. Sumele necesare sunt asigurate de la bugetul de stat, prin Agenția Județeană pentru Plăti și Inspecție Socială.
4.Indemnizație pentru creșterea copilului pana la vârsta de 2 ani/3 ani – stimulent de inserție –conform OUG nr. 111/2010 și HG nr.52/2011 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, cu modificările și completările.
5. Stimulentul educațional
Personalul de specialitate din cadrul Primăriei orașului Teiușsprijină familiile cu copii de vârstă preșcolară în vederea întocmirii documentației pentru obținerea stimulentului educațional (tichet social de grădiniță) acordat conform Legii nr.248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.
6. Ajutorul pentru încălzirea locuinței
Conform O.U.G. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, cu modificările și completările ulterioare, ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă din fonduri de la bugetul de stat, familiilor și persoanelor singure cu venituri reduse.
7. Ajutoarele de urgență și ajutoarele de înmormântare
Ajutoarele de urgentă și pentru ajutoarele de înmormântare se acordă în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat,cu modificările și completările ulterioare.
8. Indemnizația lunară și plata asistenților personali pentru persoanele cu handicap
Indemnizația lunară și plata asistenților personali pentru persoanele cu handicap grav se acordă conform Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare. În conformitate cu prevederile acestei legi, rolul instituției noastre este de a monitoriza atribuțiile și obligațiile ce le revin asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, în vederea ameliorării situației acestora, astfel încât aceștia să primească îngrijire specială Ia nivelul la care situația lor o cere.
9. Protecția copilului
În baza Legii nr. 272/2004, privind protecția si promovarea drepturilor copilului sunt propuse diverse masuri de protecție, ca de exemplu plasamentul familial, supravegherea specializată la domiciliul părinților, instituționalizarea sau reintegrarea în familiile naturale a minorilor care au beneficiat de măsuri de protecție specială. Cazurile sunt înaintate Direcției Generale de Asistentă Socială și Protecția Copilului a Județului Alba, care analizează situația minorilor și instituie o măsură de protecție specifică fiecărui caz în parte.
Pentru prevenirea abandonului școlar, compartimentul nostru monitorizează situația școlară a copiilor și tinerilor aflați în situații de risc din evidentele noastre sau ca urmare a sesizărilor primite. Alături de instituțiile de învățământ, personalul din cadrul compartimentului a participat și va participa la obținerea unor drepturi bănești pentru elevi și studenți prin efectuarea anchetelor sociale.
Totodată, personalul din cadru compartimentului a întocmit fișe de observație și fișe de risc pentru copiii care au un părinte/ambii părinți plecați la muncă în străinătate